Idag på utflykt till Artipelag för att hämta en helgkasse med färdiglagad utsökt mat och ett surdegsbröd. För oss som håller oss i skinnet, handlar mat på nätet, som vi äter hemma, inga restaurangbesök här, är denna möjlighet som Artipelags lysande kök erbjuder, underbart. Jag vet att det är fler krogar som erbjuder denna tjänst. Men få kan mäta sig med denna natursköna plats. Maten är redan betald och överlämnas på ett tryggt sätt utomhus. Utsikten från taket är vidunderlig och Baggensfjärden väcker seglarminnen.

En omväg via Gustavsberg för att åka gamla vägen mot Stockholm är en upplevelse i sig. Det har byggts nya bostäder och den gamla industriplatsen krymper. Däremot har båtbeståndet i viken ökat markant. Vägvalet bjuder på blandad natur och vattenstråk.
Hemma blir det festlig middag på balkongen omgiven av ett växande sällskap av blommor och trädgårdsväxter. Att utsikten från balkongen är en enorm byggarbetsplats går att komma över när den närmare miljön hela tiden får mig på gott humör, men också kallar på uppmärksamhet och omsorg.

13 juni
Tidig morgon. Byggarbetsplatsen har tagit helg. Familjen sover. 34,3 grader på balkongen. Öppnar fönster och genast blir värmen behaglig av den lätta vinden som drar igenom. Vattnar och förundras över det som växer. Skördar solvarma tomater och sallad till frukost. Basilikan doftar ljuvligt vid beröring. Jordgubbarna växer men släpper inte taget när jag försöker plocka några till filen. Första blomman på den övervintrade klematisen har slagit ut.

Entreprenörer vid vägkanten frestar med färsk frukt. På morgonpromenaden passerar Felix och jag de precis nyuppackade frukterna. Swish och så är dessa godsaker våra.

Rosen Lady Emma Hamilton fäller sina kronblad med stil och elegans. Nästa generation blommor är på tillväxt. Skapar en förgänglig blomsterkrans för att uppmuntra det lilla skottet från pelargonen Mårbacka som överlevde vintern på balkongen. Trädgårdsfågeln Berta av Ninni Elmdahl vakar över den lilla trädgården. För de av mina närmaste vänner som ser bilder av prylar som drivs av solceller är den här bilden med lampa och lyktor inget nytt utan bara ett ytterligare bevis för mitt intresse för den småskaliga tekniken.
14 juni

En extra bonus och bevis för solcellens möjligheter. Man vet aldrig vad som döljs i en handväska.
Kvällens sista solstrålar speglar sig i glaset på grannfastigheten och ger en varm och riktad solstråle på mina rosor. Lyssnar på en ljudbok. Uppläsaren talar finlandssvenska och det ger en extra dimension på texten. Dessutom minns jag mina unga år och kära möten med släktingar och vänner då min mor var född finlandssvensk.

15 juni
Börjar dagen med ett besök på balkongen. Nu är det sommar. 47,5 grader i den lilla planteringen. Tur att jag inte är på semester då vore det slut på många av de växter som lever här. Då hjälper inga vattningsprojekt med trådar eller petflaskor. Inser att jag måste ordna med bättre ventilation på nätterna. Dra för solskyddet på kvällen och öppna fler fönster för bättre luftcirkulation. Efter en liten stund med korsdrag är temperaturen 35,2 grader.


Sneglar på mina auberginefrukter. När ska jag våga skörda? Nya blommor och förhoppningsvis frukter ser lovande ut. Tittar vidare nyfiket i miniväxthuset som barn brukar göra när frön är satta för att gro. Det är två dagar sedan jag planterade diverse frön. Och ser man på, lite grönt tittar fram.

Det känns bra att ha fattat beslutet att inte resa någonstans med övernattning i sommar. Följer råd och anvisningar så beslutet var inte svårt. Det har också fört med sig en mer avslappnad tillvaro och fokus på annat i livet. Den lilla trädgården på balkongen är platsen för dagens form av olika möten, avkoppling och måltider oavsett väder, en plats som lever och kräver omsorg. Tittar lite närmare på ärtplantan och ser till min förtjusning att den första blomman slagit ut. Som en liten fjäril sitter den där och glänser och kan, om allt går naturens väg, bli till en ärtskida.

19 juni Midsommarafton

Tidig morgon denna speciella dag som är förknippad med så mycket minnen. Vänner, skärgård, bad, binda kransar, resa midsommarstång, ro och köpa glass med barnen, gå tipspromenad, hoppa små grodorna, äta tillsammans på klipporna, sång och gitarr på på klipporna natten lång, uppleva soluppgången uppe på berget. Det är minnen jag vill värna om.
Öppnar balkongdörren och möts av ett ivrigt, uppfodrande fågelkvitter från hungriga fågelungar. De vuxnas svar hörs lite här och där när de fångar föda till sina små. I natt har balkongfönstren stått på glänt men värmen är påtaglig och växterna behöver vattnas. Gurkplantan jag fick av min vän och barndomskamrat Barbro växer och tar för sig. Den sänder ut sina smala armar och krokar i för att fortsatt kunna växa stadigt på höjden. Plockar sallad och jordgubbar till frukosten. De små i miniväxthuset piper inte men växer för var dag.
Idag återupplever vi härliga minnen på balkongen för allas bästa på lång sikt. Men för att skapa nya positiva minnen hämtar vi vår midsommarkasse under säkert överlämnande på Artipelag nu på förmiddagen. Då får vi en fin utflykt till ett naturskönt område och chansen att se vatten och den farled vi färdats på i så många år. Väl hemma blir det sillunch och sång ute på balkongen.

Många midsommarfirare var på väg ut från staden mot Värmdö, när vi åkte ut till Artipelag för att hämta vår midsommarkasse med mat. På vägen hem hade de mötande köerna vuxit nästan ända till Södertunneln. Ingen bra början på midsommarfirandet. Förutom den goda maten bjöd Artipelag på underbar natur och vackert väder. Fotograferade blommor till min digitala midsommarbukett. Hittade både smultronblommor och liljekonvaljer.
