Balkongen sommaren 2020 Kapitel 3 20 juni – 30 juni

Morgonens skörd från miniträdgården är en aubergine, salladsblad, tomater och en jordgubbe. Jag fick en ingivelse att göra något med de härliga grönsakerna och testade med inspiration från Giuseppe Arcimboldo som jag läste om i konstvetenskapen på 80-talet som skapade fantastiska porträtt med massor av grönsaker. Man ska inte leka med maten fick vi barn höra när vi var små, men när ingen skada är skedd och grönsakerna anrättas tillåter jag mig en stunds verklighetsflykt.

Till lunch fick vi anrättad aubergine med tips från vår vän Thomas. Det blev smörgås av lätt grillat i panna surbröd med olja med smulat ägg och mortlad persilja och basilika i creme fraise och auberginen skuren som en gurka med lite olja på. Glöm inte att ta bort ringen av skal på auberginen innan den läggs på smörgåsen.

21 juni

Projektmöte hos min barndomsvän Barbro i hennes prunkande trädgård. Vilken inspirerande miljö att tänka tillsammans i.

Jag fick med mig pioner hem att njuta av. Det är så underbart med dessa trädgårdsstadens villor och trädgårdar. Gamla Enskede är den plats jag bott längst på i mitt liv. En miljö underbar miljö att växa upp i och som kommer att bli en del i vårt gemensamma nya projekt Barbro och jag.

Barbros pioner

22 juni

Nu njuter jag av jordgubbar och hemlagad vaniljglass. Vi blev båda överraskade att det blev så gott och jag att det gick så bra att göra den i en liten billig glassmaskin. Det gäller att planera i förväg. Skålen ska stå i frysen 24 timmar innan tillverkning. Själva glassen ska stå i 4 timmar i kylen innan den hälls ner i den förfrysta skålen. Sedan bearbetas glassen med en långsam visp och den blev klar fortare än jag väntat mig. Nästa försök är en Kiwisorbet. Jordgubbarna är inte egen odling utan inköpta hos entreprenörerna som säljer bär vid vägkanten.

Hemlagad vaniljglass

23 juni

Gurkplantan som jag fick vid ett tidigare besök hos Barbro i hennes magiska trädgård växer så det knakar. En rolig iakttagelse är de spröt den sänder ut för att få fäste för att kunna klättra vidare. De blir spiralformade som spiralband som ibland används till nyckelknippor för att slippa stå på tå och öppna med ett statiskt band. Samma effekt har gurkans spiralformade spröt för att klara blåst och kunna hålla kvar den tunga plantan. Vid ett tillfälle tänkte den sno en jordgubbe men det fick jag sätta stopp för. Den gula blomman som kommer fram längst ner på plantan är förhoppningsvis början till en liten gurka.

Nu kommer jag till ett annat kapitel av min verklighet förutom Coronas begränsningar bor jag på en byggarbetsplats och det har reda pågått i flera år och det kommer att fortsätta så här i all min framtid. Det är bara att gilla läget. Jag blir ledsen om någon säger ”ja men då är det väl bara att flytta då”. Så enkelt är inte livet. Vi har underbara grannar. De bästa vi haft under alla år. Läget är gudomligt. Bortom byggnationen ligger, 200m ner för en backe, sjön Drevviken som jag promenerar vid varje dag. Lägenheten är fantastisk och balkongen är ventilen. Här blir jag kvar så är det sagt. För att ni ska förstå en gång för alla varför jag vänder blickarna mot mina underbara växter på balkongen och älskar att skriva om sådant som berör mig gott på den här bloggen får ni ett smakprov på balkongutsikten här.

Sportlovslunch på balkongen med varm nyponsoppa, mandelbiskvier och en puff grädde till doften av nylagd asfalt till tonerna av vältar och asfaltsfordon. Som balans mot framtidsprojekten lite vardagsbestyr i naturen från morgonpromenaden.

24 juni

Nu är det varmt ute men skönt att sitta på balkongen i skuggan. Underbart att se alla stora som små på väg ner till Hökarängsbadet som ligger vid sjön Drevviken där jag bor. Fulla av energi på vägen ner men trötta och nöjda på väg hem. En sådan här dag är det svårt att tänka på mat när det jag mest längtar efter är något svalkande. Fixade en läskande kviwisorbet i min lilla glassmaskin. Så gott och passande. Första försöket med glassmaskinen var en vaniljglass som blev underbart god. Nästa projekt blir vaniljglass med Dajmkross.

Tillbringar en stund på balkongen när det sakta skymmer. Flyttar fram en krasse, som växt till sig lite undanskymd, till spaljén. Rosen Lady Emma Hamilton blommar ett andra varv nu.

Gurkan som jag fick av Barbro tar för sig, växer och blommar hemlighetsfullt invid stammen. Förundras över de spiralutformade klätterarmarna. Jag tror att syftet med spiralerna på den ståtliga växten är elasticiteten för att den ska tåla hårt väder. Undrar vem som inspirerats av vem. Gurkan eller spiralband till nycklar?

Underbart när växterna tar för sig på olika sätt, med blomprakt eller ”frukt och grönt”. De små lamporna med solceller har tänts. En sommarkväll att minnas.

25 juni

Visst är det varmt ute men jag har inte solsting. Jag har fått tid att noggrant studera plantorna på balkongen. Och nu följer jag intresserat varje fas av min gurkplanta. De stora bladen fungerar som parasoller för de gula vackra blommorna vid stammen. Framöver även för gurkorna hoppas jag. På en bild syns gurkplantans fjädrande upphängningsanordning av chassit. Känns som om jag idkar industrispionage på gurktillverkning.

27 juni

Växterna på balkongen är i ständig rörelse. De som stått på tillväxt kommer fram som krassen. Den har börjat sätta knoppar. Klätterväxterna måste få en plats som ger dem utrymme att växa och klättra, innan de förankrat sig på platsen. Ärtplantorna har fått sina första små ärtskidor, som gör mig glad. Gurkan med sina gula blommor går inte att flytta på längre, den har bestämt sig för var den vill vara.Tomaterna står ljust på bordet. Har bytt plats med ”Törnrosas kjortel” som hamnat vid väggen. Så här pågår arbetet med att skapa optimala förutsättningar för växterna.

Det är så varmt ute att Felix och jag stryker i skuggan utmed en hög häck. Men vid en glesare del ser vi ljuset.

28 juni

Ännu en fantastisk sommarkväll på balkongen. Har gallrat i miniväxthuset. Drar sakta upp groddar med pincetten. Det är en rogivande sysselsättning och överflödiga groddar hamnar i en minikompost tillsammans med en av rosen Lady Emma Hamiltons vissnad klänning. Krassen blommar och gurkan stortrivs trots att temperaturen på morgonen kan vara över 40 grader. Trädgårdsnejlikan och lavendeln ser ut att vara nöjda. Under natten väntas regn. God natt!

30 juni

Vi var många som uppskattade nattens regn. Bjuder på det solgula blomsterhav Felix och jag stannade vid i morse. På balkongen har rosen Lady Emma Hamilton en ny knopp och gurkplantan en liten gurka. Egen sallad och några färska jordgubbar till frukost känns lyxigt.

Tar vara på en magisk sommarkväll. Vilar i min lilla oas på balkongen. Lyssnar på Darin som sjunger ”En säng av rosor”.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s