Lin

Jag är förtjust i alla former av lin. Från det glänsande fröet till den vackra växten och vidare till linet i olika förädlade produkter. Under årens lopp har jag provat de olika arbetsmomenten som ingår i framställningen av lingarn och tillverkningen av olika textiler. Jag har då haft nöjet att möta personer med praktisk kunskap i linhantering, många gånger en tyst kunskap som överförs från individ till individ i en lång kedja.

Men jag har också tagit del av den förmedlingsverksamhet som museerna, hembygds- och hemslöjdsrörelsen anordnar. Verksamheter som tar vid när yrkeskunniga inom området inte längre kan leva på sin kunskap. Hos Klässbols Linneväveri AB hittar jag däremot familjen Johansson som i generationer arbetat med lin och som fortfarande för traditionen vidare och som dessutom utvecklar nya produkter som tilltalar dagens konsumenter. Klässbol ligger  i Arvika kommun i Värmland.

Jag fick under våren förmånen att få skriva några rader i årets guidebok från Region Värmland om Slöjd- Mat & Konsthantverk i Värmland. Under länken kan du läsa mer och även ladda ner guiden. Jag valde att skriva om Klässbols Linneväveri AB som i år firar 90-årsjubileum.

Efter årets besök på Linneväveriet åt jag lunch på Kaffekvarnen som ligger strax bredvid. Där tog sommarjobbande ungdomar väl hand om oss turister. Ett sommarkafé med färgglada reklamparasoller får den gamla kvarnen, vårt kulturarv,  att tjäna som mötesplats för oss turister där vi kan hämta ny kraft och planera nästa kulturbesök.

Lämna en kommentar